facebook googleplus instagram telegram

زونا

بیماری زونا چیست؟

بیماری زونا (Shingles و یا Herpes Zoster) یک عفونت ویروسی است که باعث ایجاد راش های دردناک برروی پوست می شود. هرچند راش های پوستی ناشی از بیماری زونا در هر قسمت از بدن ممکن است ظاهر شود، اما اغلب بشکل نواری از تاول در سمت راست و یا چپ نیم تنه بالایی ظاهر می شود.
بیماری زونا در نتیجه آلوده شدن به ویروسی به نام واریسولا زوستر (ویروسی که باعث آبله مرغان نیز می شود) بوجود می آید. بعد از ابتلا به آبله مرغان، ویروس بشکل غیرفعال در نزدیکی نخاع و مغز شما باقی می ماند. در سالهای بعد ویروس می تواند به شکل بیماری زونا فعال شده و ظاهر گردد.

با اینکه بیماری زونا یک بیماری کشنده نیست، اما می تواند بسیار دردناک باشد. واکسن ها می توانند به کاهش خطر ابتلا به بیماری زونا کنند و درمان بموقع می تواند شدت عوارض و طول دوره عفونت را کم نماید.

علایم بیماری زونا

علایم و نشانه های بیماری زونا عموما در یک ناحیه کوچک برروی بدن ظاهر می شود. این علایم و نشانه ها می توانند شامل:
  • درد، سوزش، بی حسی و یا سوزن سوزن شدن
  • راش های سرخ که چند روز بعد از درد ظاهر می شود
  • تاول های پر از مایعات که ممکن است بترکند
  • خارش
همچنین بعضی از افراد موارد زیر را نیز تجربه می نمایند:
  • تب و لرز
  • درد و خشکی عمومی
  • سردرد
  • خستگی

✅ درد عموما اولین نشانه بیماری زونا می باشد. در بعضی از افراد این درد می تواند، شدید و سخت باشد. بسته به محل درد، ممکن است بعضی از اوقات این بیماری با مشکل و بیماری سایر نقاط بدن همچون بیماری های قلبی، بیماری های ریوی و یا بیماری های کلیه اشتباه گرفته شود. بعضی از افراد حتی بدون ظاهر شدن راش دردهای ناشی از بیماری زونا را تجربه می نمایند.

دلایل ابتلا به بیماری زونا

بیماری زونا در نتیجه آلوده شدن به ویروس واریسلا زوستر (varicella-zoster) رخ می دهد.

هرکس که به آبله مرغان مبتلا شده باشد، در خطر ابتلا به بیماری زونا می باشد. بعد از بهبود از بیماری آبله مرغان، ویروس وارد سیستم عصبی شما شده و برای سالها آنجا به آرامی باقی می ماند. سرانجام ممکن است ویروس دوباره فعال شده و از طریق سیستم عصبی شما به پوستتان منتقل شود.

✅ دلیل بازفعال شدن ویروس واضح نمی باشد، اما ممکن است ناشی از پایین آمدن ایمنی بدن نسبت به عفونت ها در اثر افزایش سن باشد. بیماری زونا در افراد مسن و آنها که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، شایع تر می باشد.
ویروس واریسلا زوستر جزئی از گروهی از ویروس ها که هرپس زوستر نام دارند، که شامل ویروس های عامل تبخال دهان و زگیل تناسلی می باشند. بهمین دلیل بیماری زونا به نام هرپس زوستر نیز شناخته می شود. البته ویروس عامل آبله مرغان و بیماری زونا با ویروس عامل تبخال دهان و زگیل تناسلی یکی نمی باشد.

درمان بیماری زونا

چندین داروی ضدویروسی از قبیل acyclovir، valacyclovir و famciclovir برای درمان بیماری زونا موجود می باشند. این داروها به کوتاه کردن مدت و شدت بیماری کمک می نمایند، اما برای تاثیر بیشتر، میبایست هرچه زودتر بعد از ظاهر شدن راش استفاده شوند. بهمین دلیل افرادیکه به بیماری زونا مبتلا هستند و یا فکر می کنند، مبتلا به این بیماری می باشند، باید سریعتر به پزشک مراجعه کرده و با وی مشورت نمایند.

✅ داروهای مسکن می توانند به کاهش درد بیماری زونا کمک کنند. همچنین لوسیون کالامین، و حمام بلغور جو دوسر کلوئیدی و حمام و کمپرس سرد نیز می توانند، به کاهش خارش و درد کمک نمایند.


هــرپس زوســتر معــروف بــه شــينگل؛(Shingles )يا زونا

 ناشي از فعال شدن مجـدد ويـروس واريـسلا زوسـتر (zoster Varicella ) نهفتـه در شـاخ خلفي نخاع است


ويروس واريسلا زوسترعامـل دو بيماري:

  • واريسلا يا آبله مرغـان
  • و هـرپس زوسـتريـا زونـا مي باشد

اين ويروس در شكل اوليه خود باعث آبله مرغان در كودكان مي شود و فعـال شـدن مجـدد آن بـه شكل بيماري زونا به طور شايع در سنين بـالاي 50سـال مي باشد

زونا در سنين زير 10 سال بسيار نادر است، مگردر مواردي كه در رحم يـا در طـي يكـسال اول زنـدگي آلوده شده باشـند.

ايـن بيمـاري در اطفـال خفيـف تـر از بــالغين مــي باشــد وبــا شــيوع كمتــري بــا نــورالژي ؛(Neuralgia ) پس از هـرپس همـراه اسـت

  • هـرپس زوستر منجر به مشكلاتي ماننـد فلـج عـصب صـورتي و درگيري عصب چـشمي نيـزمـي شـود وخطـرابـتلا بـه عوارض چشمي 10 تـا 25 درصـد اسـت
  • در زونـاي چـشمي ضـايعات روي صـورت، چـشم، دهـان يـا زبـان ايجاد شده و ناتوان كننده مـي باشـد و در صـورت عـدم درمان منجر به كوري فرد بيمـار مـي شـود
  • زونـا در افراد با سيستم ايمني نرمال هم رخ داده است اما بثورات جلدي شديد در افرادي كه ضعف سيستم ايمني به علت ايدز، شيمي درمـاني و يـا داروتراپـي (Therapy Drug) دارند، ديده مي شود .

تشخيص زونا بيـشتراوقـات بـر اساس تظـاهربـاليني بيمـاري بـه صـورت لوكاليزاسـيون وتوزيـع درماتومـال و ويژگـي هـاي مورفولوژيـك ضـايعه اســت


  • ايــن بيمــاري در كــودكي بخــصوص دوران شيرخوارگي بسيار نادر است
  • در معـرض ويـروس واريـسلا قـرارگــرفتن جنــين در دوران حــاملگي و عفونــت واريــسلازوســتراوليـــه در ســـال اول تولــد از جملـــه ريـــسك فاكتورهاي بـروز بيمـاري در كـودكي مـي باشـند .
  • زوناي شيرخوارگي بطور جزئي در پسربچه ها شـايع تـر است .
  • اگـر ابتلا به عفونـت آبلـه مرغـان در مـادر در روزهـاي آخـر بارداري باشد به علت اينكه فرصـت كـافي جهـت عبـور آنتي بادي مادر از جفت و ايجاد ايمني غيرفعال در نوزاد وجـود نداشـته و از طرفــي پاسـخ ايمنـي نــوزاد هـم بــه اندازه اي نيـست كـه باعـث پيـشگيري از رشـد و انتـشار ويروس واريسلا زوستر منتقـل شـده از راه جفـت باشـد، لذا عفونت در نوزاد معمولاً برق آسا خواهد بود و حتـي باعث مرگ يك سوم نوزادان مـي شـود
978
0
 
1
دیدگاه ها